Algemene informatie over de huid

Algemene informatie over de huid

Het bouwen van een gezonde huidbarrière
(hoornlaag/stratum corneum).

De huid is niet alleen ons grootste, maar ook een van onze belangrijkste organen. Zonder dat kan de mens niet overleven.

De huid beïnvloedt het uiterlijk voorkomen aanzienlijk en beschermt ons lichaam vooral tegen milieueffecten. De huid heeft regulerende eigenschappen met betrekking tot lichaamstemperatuur en watergehalte en voert uitwisselings- en transportfuncties uit. Vooral de buitenste laag van de epidermis, de hoornlaag (stratum corneum) en de bijbehorende barrièrefunctie biedt bescherming tegen:

 • Vochtverlies
  Via de lipide/eiwitstructuur van de huidbarrière (stratum corneum)
 • Binnendringen van giftige stoffen
  Door de barrièrefunctie wordt het binnendringen van giftige stoffen vertraagd of verhinderd.
 • Ziektekiemen
  De mens leeft in een omgeving van ziektekiemen en heeft bescherming nodig tegen ziekteverwekkers, de zogenoemde pathogene bacteriën.
 • UV-straling
  Hoe dikker het stratnum corneum, des te uitgesprokener de beschermingsfactor. Door UV-straling ontstaan vrije radicalen die directe schade toebrengen aan DNA, lipiden en eiwitten.
 • Verwondingen
  Niet elke huid is hetzelfde, er zijn verschillende huidgevoeligheidstypen. Deze bepalen hoe de huid reageert op prikkels.

Verschillende huidtypes

Er zijn verschillende huidtypes, die elk een andere verzorging nodig hebben.

 • Droge huid
  Kenmerken: een strak, gespannen of trekkerig gevoel. Een ruwe, schilferige, schrale huid door lipidetekort van de huidbarrière.
 • Vette huid
  Kenmerken zijn een onzuivere huid als gevolg van een overschot in de lipideproductie.
 • Gevoelige huid
  Overgevoeligheid voor zichtbare of zintuigelijke roodheid en jeuk. Dit kan optreden bij zowel een droge als een vette huid.
 • Vermoeide, onrustige huid.
  Kenmerken zijn teveel alcohol of roken (rokershuid), slaaptekort of andere factoren zoals veel binnen zitten, stress en ziekte die leiden tot een verstoorde huidbarrière.
 • Oudere, lichtbeschadigde huid
  Veroorzaakt door genetisch bepaalde verouderingsprocessen, of door te weinig bescherming tegen (zon)licht.

De huid van kinderen is erg gevoelig. Het is niet in dezelfde mate beschermend zoals bij volwassenen, maar veel dunner en kwetsbaarder.

Recente studies laten zien dat huidverzorging met een beschermingsfactor preventief werkt bij kinderen die erfelijk belast zijn via beide ouders. Met als gevolg dat een beduidend minder aantal kinderen neurodermatitis (lichen simplex) ontwikkelt.

De symptomen zijn een droge en jeukende huid. De huid lijdt sterk door beschadigingen en vochtverlies. De bloedsomloop kan op korte termijn worden verbeterd door het gebruik van emulgatorvrije verzorging in O.L.T.® technologie (patent aangevraagd). De verstoorde huidbarrière wordt hiermee onmiddellijk aangepakt en de huideigen herstelmechanismen worden zonder cortisone gestimuleerd.

Neurodermatitis komt voor bij meer dan de helft van alle gevallen in het eerste levensjaar. Aan het eind van het vijfde jaar heeft bijna 90 procent van de getroffen kinderen de eerste symptomen.

De huidverzorging bij kinderen met gevoelige huid, of neurodermatitis, vormt de basis om de genoemde symptomen te voorkomen en de acute fasen te verlichten. Het is vooral belangrijk om op te merken dat de toegepaste producten geen dubieuze stoffen bevatten die kunnen leiden tot allergieën. Ook is de psychologische stress bij deze kinderen bijzonder hoog.

De producten van Zeitschild Derma Systems bevatten deze ingrediënten niet. Ze bevatten geen emulgatoren, parfums, siliconen, conserveringsmiddelen, kleurstoffen, minerale oliën (paraffine) en geen cortisone. Onze producten AR Serum en de BR Crème zijn optimaal aangepast aan de gevoelige, geïrriteerde en zeer droge huid en daarom geschikt voor gebruik bij kinderen vanaf 3 jaar.

Heeft u de juiste zorg nodig voor een droge of zeer droge huid?

Het gevoel – de huid is gespannen en schilfert. Het wordt snel rood of is gevoelig voor jeuk.

Deze reacties van de huid zijn niet ongewoon wanneer de huidbarrière verstoord raakt. Met behulp van de 2-fasen toepassing van Zeitschild Derma Systems AR Serum en BR Crème, is de eerste stap de symptomen te kalmeren en de tweede stap om de crème aan te brengen. Hierdoor wordt de huidbarrière met een onmiddellijk merkbaar effect versterkt. Daarnaast treedt bescherming op. Door de nieuwe combinatie van de ingrediënten is een aanzienlijk verkorte regeneratie van de huid mogelijk. De producten zijn ontwikkeld voor gezicht en lichaam.

Heeft u vanwege uw beroep last van huidproblemen op uw handen?

De meest getroffen beroepsgroepen zijn kappers, verpleegkundigen, artsen, medici, schoonmakers, etc., omdat de huid daarbij vaak in contact komt met rubberen handschoenen, verf, reinigingsmiddelen of ontsmettingsmiddelen.

De producten kunnen voor therapeutische doeleinden worden gebruikt. Raadpleeg uw dermatoloog voor Zeitschild Derma Systems producten.